Itävallan ihmeitä
Itävallan ihmeitä
Minulla oli tilaisuus huhtikuussa
2017 päästä Lappari –hankkeen puitteissa Itävaltaan tutustumaan sikäläisiin
maaseutuyrityksiin ja maatalousalan koulutukseen huhtikuussa 2017. Matka oli
Luonnosta Liiketoiminnaksi (LuoLi) –hankkeen järjestämä. Matkaporukkaamme
kuului kymmenen henkilöä, kaikki jollain tavalla kytköksissä
maaseutuyrittäjyyteen ja matkakohteemme oli Salzburgin osavaltio.
Kävimme monenlaisissa yrityksissä,
kalankasvattamosta yrttipajaan ja useammallakin maatilalla sekä maaseutu- ja
matkailualan oppilaitoksissa. Lappari –hankkeen teeman mukaisesti halusin tietysti
ennen kaikkea nähdä paikallista alkuperäiskarjaa ja sen maidon tuotteistamista.
Salzburgin
osavaltio sijaitsee pääosin Alppien jylhillä rinteillä. Komeissa maisemissa vieraileekin
sekä talvella että kesällä paljon matkailijoita. Esimerkiksi Leogangin kylässä,
jossa kävimme tutustumassa paikalliseen pienjuustolaan, on 3000 vakituista
asukasta ja 5000 petipaikkaa turisteille. Tämä tarkoittaa käytännössä aika
montaa turisteille tarjottavaa ateriaa vuosittain. Lähiruoka ja luomu ovat
todella arvostettuja matkailuyrityksissä. Luomutuottajia onkin osavaltion
tuottajista jo enemmistö.
Itävallassa maanviljelijän
työ on erittäin arvostettua. Maatalousalan kouluihin on paljon hakijoita,
keskeyttäjiä ei opiskelijoissa juurikaan ole ja valinnassa voidaan ja halutaan pitää
etusijalla omia kotitilojaan jatkavat nuoret. Koulutuksen tavoitteena on, että
kaikilla sen läpäisseillä on maanviljelijän ammatin lisäksi pätevyys myös
johonkin toiseen ammattiin. Keskikarjaluku alueella on pieni, noin 15 lehmää,
joten harva tila elää pelkällä karjanpidolla. Tärkeimpiä liitännäiselinkeinoja
ovat matkailu, jatkojalostus, puusepän ja konesepän työt sekä erilaiset
julkisen alan virat.
Tarvelähtöistä maatalousalan opetusta
Tutustuimme Bruckin
maatalousoppilaitokseen, missä opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella
maidontuotantoa, hunajantuotantoa, hedelmän- ja kasvinviljelyä sekä
metsätaloutta. Opintokokonaisuuksia on myös tuotekehityksestä ja markkinoinnista,
puu- ja metallitöistä sekä koneenkorjauksesta. Koulun opetuksesta noin puolet on
käytännön töiden harjoittelua koulutilan omissa metsissä ja navetassa,
verstailla tai tuotekehitystiloissa ja loppuaika on teoriaopetusta. Koulupäiviä
ovat kaikki arkipäivät ja koulutyö alkaa kello 7.30 ja päättyy kello 17.
Maatilatuotteiden
jatkojalostus on vahvasti esillä opetuksessa, etenkin viimeisenä opintovuonna
sitä on vähintään yksi työpäivä kouluviikossa. Koulutilalla on esimerkiski oma
pienteurastamo, jossa opiskelijat opettelevat teurastusta. Vierailumme aikana ryhmä
opiskelijoita oli juuri teurastamassa sikaa navetan lähistöllä olevissa
teurastamotiloissa. Oppilaitoksen ruokala on hyvin omavarainen; kaikki maitotalous-
ja lihatuotteet sekä kasvikset tuotetaan koulutilalla. Ainoastaan
viljatuotteita ostetaan lähialueen tiloilta.
Alueen alkuperäiskarjoja
Salzburgin
osavaltiossa kasvatetaan muutamia omia ja lähiosavaltioiden alkuperäiskarjarotuja,
joista näimme pinzgaunlehmiä, sveitsinruskeita ja tirolinlehmiä. Bruckin koulutilan
nautakarja on kokonaisuudessaan alueen ikivanhaa maatiaisrotua pinzgaunlehmää.
Rotu on melko pienikokoinen (elopaino 500-600 kiloa), kevytrakenteinen ja
ketterä. Näitä ominaisuuksia Alppien rinteillä laidunnettaessa tarvitaankin,
kesälaitumet ylhäällä vuoristossa ovat paikoin hyvin jyrkkiä ja kivisiä. Rodun
lehmien keskituotos on noin 6000 kiloa lypsykaudella, rasvaprosentti on
keskimäärin 4,2 ja valkuaisprosentti on 3,5. Rasvapitoisuus nousee selvästi
laidunkaudella. Pinzgaunlehmän luonnetta hoitajat kuvasivat lempeäksi ja
ihmisrakkaaksi, eläimet ovat helppoja käsiteltäviä ja sopeutuvaisia, mitkä koulutilalla
ovat erityisen hyviä ominaisuuksia. Rodun liha on erittäin arvostettua,
pihviliha on tummaa ja mureaa. Rotuominaisuuksien lisäksi myös alppilaidunnus
vaikuttaa niin maidon kuin lihan laatuun.
Eräällä toisella
vierailutilalla karjarotuina oli sveitsinruskeaa ja tirolinlehmää. Näiden maito
on hyvin rasvaista, laidunkaudella rasvaprosentti on jopa kuusi.
Talviruokintakaudella rasvaa on maidossa noin 4,5 prosenttia. Etenkin
tirolinlehmä on pienikokoinen, mutta silti minulle kerrottiin lehmien lypsävän
säännöllisesti 20-28 litraa päivässä. Juustoa jatkojalostavalla tilalla lehmät
olivat jerseyrotuisia tai näiden ja paikallisten rotujen risteytyksiä.
Emolehmätilalla puolestaan kasvatettiin puhtaita pinzgaunlehmiä ja näiden ja
simmentalin risteytyksiä.
Tirolinlehmiä |
Pinzgaunlehmä |
Lähiruoan
arvostuksen nousun myötä tiloilla tapahtuva pienimuotoinen
jatkojalostustoiminta on yleistymässä. Lehmien ja vuohien maidosta valmistetaan
kovia juustoja, homejuustoja ja paikallista yrttijuustoa. Juustot olivat
erittäin maukkaita ja rasvaisia. Pienimuotoisesti tiloilla valmistettiin myös
jugurtteja sekä voita.
Ruokien
paikallisuutta korostettiin jatkuvasti ja raaka-aineiden alkuperä oli hyvin
tiedossa. Mielikuvaa Alpeista puhtaan ilman ja kirkkaiden vuoripurojen alueena
käytetään ahkerasti ruokaa markkinoitaessa. Viljelijät ja jatkojalostajat ovat
selvästikin hyvin ylpeitä tuotteistaan, toiminta-alueestaan ja omasta
ammattiosaamisestaan. Ruoka olikin erinomaista ja siinä oli rehdin ja
ravitsevan maalaisruoan tuntu.
Mitä salzburgilaiset minulle opettivat
Tämä pieni,
muutaman päivän mittainen otos itävaltalaisesta maaseutuyrittäjyydestä antoi
paljon ajateltavaa. Monissa asioissa Itävallassa on toimittu toisin kuin
Suomessa. Esimerkiksi maatalouskoulutusta on voimakkaasti kehitetty alueen olosuhteiden
ehdoilla. Maatalousoppilaitosten opetuksen anti on seurannut hyvin uusia ruoan-
ja energiatuotannon mahdollisuuksia ja trendejä. Uusiutuvien energiamuotojen
käyttö maatiloilla alkaa olla jo itsestäänselvyys, samoin luomutuotanto.
Kaikkiin näihin uusiin osaamisalueisiin annetaan koulutuksessa nuorille hyvät valmiudet.
Koulupäivät ovat suomalaisittain katsoen pitkiä eikä etäopetusta ole, lukuun
ottamatta lyhyttä harjoittelujaksoa opintojen puolivälissä. Tiiviitä
koulupäiviä perustellaan muun muassa sillä, että vain vaativat ja pitkät
työpäivät koulussa valmistavat oikealla tavalla maaseutuyrittäjän ajoittain
raskaaseenkin ammattiin. Opiskelijat vaikuttivat motivoituneilta ja iloisilta, he
olivat myös lähes hämmentävän kohteliaita ja hyväkäytöksisiä.
Alueen
alkuperäiskarjaa esiteltäessä karjanomistajat muistivat kertoa, miten hyvin
rodut ovat sopeutuneet Alppien olosuhteisiin ja miten erinomaista maitoa ja
lihaa sekä rotuominaisuuksien että alppilaidunnuksen vuoksi näistä eläimistä
saadaan. Paikallisia rotuja arvostetaan alueella paljon.
Kaikkein
suurimman vaikutuksen minuun teki kuitenkin maanviljelijöiden ammattiylpeys. Heitä
kuunnellessa tuli tunne, että nämä ihmiset ovat juurevasti kiinni tässä maassa
ja haluavat pitää siitä hyvää huolta ja ovat ansaitusti ylpeitä siitä, että
osaavat sen tehdä parhaalla mahdollisella tavalla. Maanviljelijöiden tulevaisuudenuskoa
ja itseluottamusta lisää myös tietoisuus siitä, että alueen asukkaat ja
matkailijat arvostavat todella paljon heidän työtään.
kuvat ja teksti: Anne Tuomivaara,
projektikoordinaattori, Lappari -hanke
Kommentit
Lähetä kommentti